Bug gezien? Opmerkingen? Contacteer ons!

Nieuws

Een woordje uitleg

- Lees volledige intro..

Deze website is een initiatief van het gemeentebestuur van Merchtem en werd gecreëerd naar aanleiding van het August De Boeckjaar 2011-2012.

August De Boeck is een van de weinige Vlaamse componisten die, in tegenstelling tot vele van zijn tijdgenoten, nog heel vaak uitgevoerd wordt. Eminente muziekkenners zijn het er over dat een aantal van zijn composities de vergelijking met het werk van menig beroemd buitenlands componist kunnen doorstaan. August De Boeck werd in 1865 te Merchtem geboren en zou er 72 jaar later overlijden. Heel zijn leven bleef hij sterk verbonden met zijn geboortestreek.

Met de organisatie van het August De Boeckjaar heeft het gemeentebestuur maar één doel, namelijk zoveel mogelijk muziekliefhebbers laten genieten van de mooie en rijke muziek die De Boeck ons heeft nagelaten. De meester is dood, maar zijn muziek moet blijven leven.

Een goede website is nooit af. Wij hopen de reeds verzamelde informatie nog vaak te kunnen aanvullen. Elke inbreng op dat vlak wordt met heel veel dank aanvaard. Verder is het onze bedoeling u via deze weg op de hoogte te houden over alles wat beweegt in verband met De Boeck, aankondigingen van concerten, opnames, voordrachten en publicaties.

Prachtige uitvoering van het Ave Maria

Geschreven op 23/05/18

Onder het thema 'Muziek aan de Dijle' concerteerde het vocaal ensemble Cantus Amici op 3 mei jl. in de Mechelse Sint-Pieters-en-Pauluskerk. Een van de liederen die vertolkt werden, was het Ave Maria van August De Boeck. Geniet mee van deze mooie uitvoering.

video Lees meer ..

Geniet mee van het Gebed

Geschreven op 14/05/18

178_qjm8tj.png

Wij laten u graag meegenieten van een mooie uitvoering van het Gebed, de laatste compositie van August De Boeck, in een bewerking van Wilfried Westerlinck en uitgevoerd door het duo Andaluza met Stijn Konings (gitaar) en Nicolas Dupont (viool). Deze vertolking werd recent (april 2018) opgenomen in Menen.

video Lees meer ..

Vernieuwde aandacht voor 'La Ronde du Sabbat'

Geschreven op 05/04/18

In het kader van zijn Master eindexamen hafa directie aan het Lemmensinstituut kwam Davy Bonnarens op het idee een "vergeten" werk van een – wat hij noemt - “vergeten” meester weer in het daglicht te stellen.
Na heel wat leeswerk en een zoektocht in literatuur omtrent de ontwikkeling van het blaasorkest en hun voornaamste componisten, stootte hij op La Ronde Du Sabbat van August de Boeck;...

Lees meer ..

Opening August De Boeckmuseum

Geschreven op 22/03/18

175_rgl859.jpg

Op zondag 22 april wordt het August De Boeckmuseum in Merchtem feestelijk geopend. Het programma ziet er als volgt uit:

10 uur: Inwandeling van het August De Boeckwandelpad. Vertrek aan het August De Boeckhuis, Reedijk 1. De wandeling (4 km) loopt langs 11 Merchtemse gebouwen of plaatsen die in het leven van de componist een belangrijke rol hebben gespeeld. Een gids zorgt voor een geanimeerde begeleiding....

Lees meer ..

Componist Frits Celis ontvangt eerste editie Prijs Peter Benoit

Geschreven op 19/02/18

173_4j95kj.jpg

Op 6 maart dit jaar zal componist Frits Celis de eerste editie van de Prijs Peter Benoit ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn bijzondere bijdrage aan het Vlaamse creatieve muziekleven en ter bekroning van zijn rijk gevulde carrière. De nieuwe prijs is een initiatief van het Peter Benoitfonds en bekroont componisten, uitvoerders en onderzoekers die zich onderscheiden in het bevorderen van Vlaamse klassieke en...

Lees meer ..

Welkom op de viering van het 20-jarig bestaan van het SVM

Geschreven op 17/01/18

Op 9 februari viert het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek zijn twintigjarig bestaan: het begon immers allemaal op 12 februari 1998, met weinig middelen en veel overtuiging.Ondertussen is er veel gerealiseerd, mede dankzij de steun en de sympathie van velen. Het SVM wil u graag inviteren op zijn jubileumevenement dat plaatsvindt op 9 februari in het Kraakhuis van het Muziekcentrum De...

Lees meer ..
1 2 ... 26 Volgende