Bug gezien? Opmerkingen? Contacteer ons!

Vernieuwde aandacht voor 'La Ronde du Sabbat'

Geschreven op 05/04/18

In het kader van zijn Master eindexamen hafa directie aan het Lemmensinstituut kwam Davy Bonnarens op het idee een "vergeten" werk van een – wat hij noemt - “vergeten” meester weer in het daglicht te stellen.
Na heel wat leeswerk en een zoektocht in literatuur omtrent de ontwikkeling van het blaasorkest en hun voornaamste componisten, stootte hij op La Ronde Du Sabbat van August de Boeck; voor hem en heel wat andere bevriende musici een onbekend werk. 
Na heel wat fijne contacten met o.a. Frank Teirlinck, archivaris van het August De Boeckcomité, alsook met Dhr. Emmanuel Sproelants van Brussels Philharmonic, kwam hij in het bezit van de partituur en van een opname op cd van dit werk, uitgevoerd o.l.v. dirigent Herman Engels.  
Het eindexamen van Davy Bonnarens bestaat uit enkele delen, nl. een concert, een analytische paper en een masterthesis. Op 12 juni zal hij als examenconcert de Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel dirigeren. Dit concert vangt aan om 20 uur in het Lemmensinstituut te Leuven, waarbij o.a. zijn fanfareversie van La Ronde Du Sabbat zal uitgevoerd worden. De Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel o.l.v. hun dirigent Ivan Meylemans werd reeds meerdere keren wereldkampioen fanfare in de Concertafdeling tijdens het Wereld Muziek Concours (W.M.C.) te Kerkrade NL, dit is de hoogst haalbare afdeling. Waarschijnlijk zal KF Kempenbloei het werk ook programmeren voor haar nieuwe cd die ze zullen opnemen in augustus. 
Verder maakt Bonnarens een uitgebreide analyse van dit werk; deze zal deel uitmaken van zijn masterthesis "De problematiek bij het transcriberen van symfonische literatuur naar blaasorkest" (Titel nog niet definitief). In deze thesis zal hij ook De Boecks bekendste werk "Dahomese Rapsodie" bespreken, daar dit werk reeds veelvuldig werd "vertaald" naar blaasorkest. De analyse en de masterthesis voorziet hij af te ronden tegen september; tot nu toe heeft hij intensief aan de transcriptie gewerkt.